Werkkleding en de belastingdienst, hoe gaat dat? Als je werkkleding wilt aanschaffen voor je onderneming dan is het natuurlijk ook handig om te weten of dit aftrekbaar is. Om te beginnen is bedrijfskleding 100% aftrekbaar, maar het is goed om te onthouden dat de belastingdienst niet elke zakelijke outfit als bedrijfskleding ziet. De kleding moet namelijk wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Werkkleding en de belastingdienst kunnen dus heel goed samen gaan, mits je het juiste doet.
Hieronder delen we daar uitgebreid meer over. Het zal namelijk tenslotte zonde zijn dat je onnodig voor werkkleding betaald, terwijl het misschien wel aftrekbaar is bij de belastingdienst.
Wanneer is kleding werkkleding?
Werkkleding is kleding die uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt is om tijdens het werk te dragen kleding. Werkkleding is voorzien van één of meer duidelijk zichtbare aan de organisatie gebonden beeldmerken (bijvoorbeeld een logo) met een oppervlakte van minimaal 70 cm² in totaal. Deze voorwaarde geldt voor elk kledingstuk. Denk aan het bedrukken van een werk T-shirt of werkbroek.
De kleding blijft aantoonbaar achter op de werkplek. Niet alleen kleding, maar ook veiligheidsschoenen kunnen aftrekbaar zijn. Je moet dan aan volgende voorwaarden voldoen:
- Er is een arboplan
- De kleding is nodig volgens dat arboplan
- De kleding wordt vooral tijdens werktijden gedragen
- Werknemer hoeft geen eigen bijdrage te betalen.
Ook de door jouw ter beschikking gestelde kleding die niet aan deze voorwaarden voldoet, is onbelast zolang deze kleding aantoonbaar op de werkplek blijft. Dus ook schoeisel en accessoires worden als kleding beschouwd indien je dus aan bovenstaande voorwaarden voldoet.
Werkkleding en de belastingdienst tot slot
Kleding met het logo van de sponsor is alleen werkkleding als de naam van de sponsor is opgenomen in de naam van jouw organisatie. Sportkleding en sportschoenen zullen meestal niet voldoen aan de definitie van werkkleding en kunnen voor de loonheffing dus niet onbelast verstrekt worden, tenzij deze kleding aantoonbaar op de werkplek achterblijft. Het is dus belangrijk om daar goed op te letten.
Je kunt werkkleding alleen onbelast aan je medewerkers aanbieden als de kleding (bijna) alleen maar op de werkplek gedragen wordt. Eventuele reinigingskosten van de werkkleding zijn in dat geval ook fiscaal aftrekbaar.